Opskrifter fra Lakridsfestival 2019
-
Bagte Selleri Tern med Lakrids Vinaigrette
Lav Weber Grill Academy’s lækre bagte selleri tern med lakrids vinaigrette fra Lakridsfestivalen 2019.
Download opskriften her!Til 4 personer
Ingredienser
600 g selleri
4 spsk solsikkeolie
1 tsk. lakridspulver
Salt
PeberVinaigrette
1 appelsin
1 spsk honning
5 spsk æbleeddike
1/2 dl olivenolie
Salt
PeberSådan gør du…
I KØKKENET
Bagte selleri i tern:
1. Skær skrællen af sellerien og skær det i tern (2x2cm).
2. Vend selleri tern i en skål med olie, rålakrids, salt og peber.
3. Kom selleri tern i et ildfast fad.Vinaigrette:
1. Halvér appelsinen – grill appelsinen på skærefladen ved direkte varme i ca. 2 minutter.
2. Tilsæt honning, æbleeddike og olivenolie i en skål.
3. Pres saften fra den grillede appelsin ned i vinaigretten.
4. Smag til med salt og peber.VED GRILLEN
1. Klargør grillen til indirekte varme. Hvis du griller på en kulgrill, skal du anvende det, der svarer til en tredjedel grillstarter tændte Weber Briketter.
2. Sæt det ildfaste fad på indirekte varme og bag selleri ternene i 25-30 minutter eller indtil de er møre.Ved servering:
Vend de bagte selleri tern i vinaigretten lige inden servering.TIP
Læs mere om Webers udstyr her, og du kan læse mere om Webers Grill Academy her.
-
Røget Selleri Puré
Opskrift fra Lakridsfestival – Røget selleri puré
Download opskriften her!Til 4 personer
Ingredienser
700 g selleri
25g smør
5 dl vand
2 dl fløde
Salt og peberSådan gør du…
I KØKKENET
1. Skær skrællen af sellerien og skær sellerien i tern (3x3cm).
2. Tilsæt smøret til den kolde wok.VED GRILLEN
1. Klargør grillen til direkte varme. Hvis du griller på en kulgrill, skal du anvende det, der svarer til en tredjedel grillstarter tændte Weber Briketter.
2. Sæt wokken i GBS-grillristen, og lad den forvarme i ca. 5 minutter eller indtil smøret ikke længere bruser.
3. Tilsæt selleri og steg det indtil det er gylden.
4. Tilsæt vand og fløde og lad det koge indtil sellerien er mør (20-25 minutter).Efter massen er blendet:
1. Omstil grillen til indirekte varme ved at rykke kulbakkerne ud til hver sin side af grillen.
2. Tilsæt røgflis direkte i risten over hver kulbakke.
3. Lad den blendede masse i røge i wokken i ca. 15-20 minutter.I KØKKENET
1. Blend massen grundigt til en ensartet og blød masse.
2. Smag til med salt og peber.TIP
Selleripuré kan serveres som garniture til både grillet kød og grillet fisk.
Læs mere om Webers udstyr her, og du kan læse mere om Webers Grill Academy her.
-
Gravad Flap Meat med Lakrids Rub
Opskrift fra Lakridsfestival – Gravad flap meat med lakrids rub.
Download opskriften her!Til 4 personer
Ingredienser
Lakrids rub:
2 spsk salt lakrids
2 spsk løgpulver
1 spsk hvidløgspulver
2 spsk paprika stødt
1 spsk spidskommen stødt
1 spsk flagesalt
2 spsk brun farin800 g flap meat
Sådan gør du…
I KØKKENET
Lakrids rub:
1. Bland alle ingredienserne til rubben grundigt i en skål.Flank steak:
1. Afpuds kødet for sener.
2. Vend kødet grundigt i rubben og lad det marinere på køl i 2 døgn i et fad. Vendt kødet efter et døgn.VED GRILLEN
1. Klargør grillen til direkte varme. Hvis du griller på en kulgrill, skal du anvende det, der svarer til en tredjedel grillstarter tændte Weber Briketter.
2. Luk låget og forvarm grillen i 10-15 minutter.
3. Børst grillristen ren med en grillbørste inden kødet lægges på grillen.
4. Grill kødet i 2-3 minutter på hver side.
5. Lad kødet hvile – utildækket – i 8-10 minutter.Ved servering:
Skær kødet i tynde skiver på tværs af fibrene.TIP
Server kødet med en salat af fennikel og appelsin. Det bitre og søde er rigtig godt sammen med lakridssmagen i kødet.
Læs mere om Webers udstyr her, og du kan læse mere om Webers Grill Academy her. -
Lakrids Macarons
Opskrift fra Saras Kageværksted – KforKage.dk – Lakrids Macarons.
Download opskriften her!Der findes mange gode opskrifter på macarons, og de fleste ligner hinanden. Men for at lykkes med macarons, skal man følge nogle simple tips, som skal bruges uanset valg af opskrift, og så kan selv børn bage dem (med lidt hjælp fra en voksen):
• Læs altid opskriften helt igennem, før du går igang
• Brug tempererede æggehvider
• Pisk ingredienserne sammen i rigtig rækkefølge
• Gem en smule upisket æggehvide til at blande i dejen til sidst
• Brug en kraftig engangssprøjtepose og en rund tylle
• “Bank” bagepladen i køkkenbordet før hviletid
• Lad dem stå og hvile ca. 40 minutter før bagning
• Bag aldrig i fugtigt vejr med åbent vindue
Bagetid: ca. 14-15 minutter v/160 grader (ikke varmluft).Ca. 25 stk.
Ingredienser
100 g mandler (gerne med skal)
200 g flormelis
3 stk. æggehvider
50 g sukker (alm. hvid)
2 spsk mørk kakaopulver
4 spsk lakridsgranulat (kan udelades)Sådan gør du…
Man starter altid med at lave lakrids ganachén til sine macarons, da den skal stå på køl, imens man bager sine macarons. Hvis du mangler en god og nem opskrift, skal du starte på side 2, før du fortsætter med macarons.
Start med at gøre mandlerne rene i et viskestykke, så alt det brune “støv” fra mandlerne ikke kommer med i dejen. Hvis du ikke vil have skal på mandlerne, så erstatter du dette trin med at smutte mandlerne i stedet. Og hvis du har købt dit mandelmel færdiglavet, går du også bare videre i opskriften.
Hak mandlerne til helt fint mel sammen med flormelis i en multihakker eller blender. Stil melblandingen til side.
Pisk næsten alle æggehvider sammen (husk tips ovenfor: efterlad ca. 1 spiseskefuld, som ikke piskes, og brug altid tempererede æggehvider) i ca. 1 minut med håndpiskeren. Når de er luftige (men ikke helt stive), tilsættes sukker, og der piskes, til massen er helt stiv og kan vendes på hovedet uden at ryge ud af skålen.
Vend mandelmelet i æggehvide-massen og si kakaopulver i dejen. Rør dejen hårdt ca. 10 gange for at slå lidt luft ud af dejen og tilsæt det sidste upiskede æggehvide i dejen. Vend dejen sammen, til den er helt ensartet.
Læg din macarons bagemåtte klar på en kold bageplade. Kom macarons-massen i en kraftig sprøjtepose og sprøjt små, runde macarons på størrelse med en 5-krone på bagemåtten. Der er til ca. 2 bageplader med denne opskrift (der skal bruges 2 stk. til hver færdig macaron). Det gør ikke noget, at de ikke bliver så flade under sprøjteprocessen: det bliver de under næste trin.
Hold fat på bagemåtte og bageplade, og bank let pladen vandret ned i køkkenbordet nogle gange, så al luften slås ud af kagerne. Lad dem derefter stå og tørre (skal ikke overdækkes med noget) i ca. 40 minutter. Så får de en tør skorpe og hæver forneden i stedet for over det hele, og på den måde opnår du den flotte, flade, høje kage med blank overflade, uden at de revner.
Efter endt hviletid bages dine macarons i en 160 grader varm ovn (uden varmluft) i ca. 14-15 minutter.
Efter endt bagetid hiver du forsigtigt bagemåtten med macarons på over på en bagerist og lader dem hvile i ca. 10 minutter, før du piller dem af bagemåtten. De kan ikke tåle at blive stående på den varme bageplade.
Til sidst kommer det sjove: match kagerne i par størrelsesmæssigt, sprøjt trøffelcreme på den ene halvdel og læg bagefter de andre ovenpå.
Lakrids ganaché
Ingredienser
1,5 dl fløde
200 g hvid chokolade (hakket)
3 spsk. lakridspulver
5 tsk citronsaftSådan gør du…
Start med at varme fløde op til kogepunktet. Tag fløden af varmen og tilføj den hakkede hvide chokolade. Pisk derefter med et alm. piskeris (ikke elektronisk) indtil chokoladen er opløst i fløden. Derefter hælder du massen over i en skål og tilsætter lakridspulver og citronsaft og rører rundt.
Nu kommer lakridspulveret til at lave en masse klumper, men det er lige efter bogen. For nu skal du nemlig si massen ned i en anden skål.
Til sidst putter du husholdningsfilm på (den skal helt ned og røre massen), og sætter ganachen i køleskabet i 3-4 timer eller natten over.
Det passer ca. med tiden, hvis du startede med at lave ganache først og derefter dine macarons. Så behøver du ikke at vente alt for lang tid på, at kunne spise de lækre macarons.
-
Muffins med Lakridssmørcreme
Opskrift fra Lakridsfestival – KforKage.dk – muffins med lakridssmørcreme.
Download opskriften her!Ingredienser
Muffins
200 g sukker
200 g becel
200 g æg (ca. 4 stk. str. M)
Revet citronskal fra 1 øko-citron
200 g hvedemel
1 tsk Bagepulver
2 spsk citronsaftLakridssmørcreme
200 g smør
510 g siet flormelis
4-5 spsk sødmælk blandet med vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
Revet citronskal fra 1 øko-citron
Ca. 3-3,5 spsk lakridspulverSådan laver du muffins:
Pisk sukker og Becel (eller smør) godt sammen, til det bliver en hvid sammenhængende masse.
Pisk ægget i lidt af gangen, til det hele er pisket godt sammen, og pisk som det sidste den revne citronskal i.
Bland mel og bagepulver, og sigt det ned i dejen. Vend melblandingen forsigtigt i dejen, så der ikke kommer klumper, og vend til sidst citronsaften i dejen.
Hæld muffinsdejen op i dine muffinsforme, men kun halvt op, så der både er plads til at de kan hæve og til din lækre lakridssmørcreme.
Bagetid. 17 minutter v. 160 grader for mini muffins og 20 min v. 160 grader for alm muffins. Begge i alm. ovn.
Sådan laver du lakridssmørcreme:
Du starter med at piske smørret i 5 min.
Derefter tilsætter du halvdelen af din siet flormelis i smøret, og pisker i yderligere 3 min.
Pisk forsigtigt i starten med flormelis, så det ikke sprøjter.Til sidst tilsætter du det sidste flormelis og pisker, til det er godt blandet. Tilsæt nu lakridspulveret lidt af gangen, så du kan
justere mængden (smag efter).
Nu ser det lidt grynet ud, men det er sådan det skal være.Tilsæt derefter 1 spsk. ad gangen af vanilje/mælkeblandingen, til smørcremen ikke længere er grynet, men cremet og stadig fast (må ikke blive flydende – det er ikke sikkert, at du skal bruge alt mælken).
Nu kan smørcremen bruges med det samme, eller gemmes i op til 3 dage i en bøtte ved stuetemperatur.Rigtig god fornøjelse.
Mange hilsner fra
Sara & Mia.